Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Heder og ære

Bojer, fikk etter hvert mange æresbevisninger, både i utlandet og hjemme i Norge.

Kunstnerlønn oppnådde Bojer først i en alder av 83 år. Det var redaktør Øisang i Arbeider-Avisa, Trondheim, sammen med fylkesmann og biskop, som sendte en henvendelse. Da saken kom til Kirkedepartementet og Stortinget sa de forskrekket: "Men har ikke Bojer kunstnerlønn da?" - De hadde regelrett glemt han.
 

Noen uttalelser om Bojer og Bojers dikting:

 • Chr. Rimestad (dansk kritiker) har uttalt at Bojers verker har et  rasjonelt preg og at de er tilrettelagt med en omhyggelig komposisjon., - Bojers ånd er så avgjort fransk.
 • Blasco Ibanez (fransk oversetter): " Det er en fornøyelse å se den ytre medgang på en mann selv om den kommer sent.. Til Bojer kom den først da han var 50 år, og vissnok gledet han seg over den; men ellers er han forblitt den samme. Ofte har han gjort meg oppmerksom på norske bøker, som fortjente å bli omtalt ute. Det skjedde f.eks. med Sigrid Undset enda hun ikke var stort mer enn en debutant."
 • John Galsworthy (engelsk forfatter) hadde aldri før skrevet anmeldelser av en skjønnlitterær bok , og aldri lest noe av Bojer, da "Den store hunger" falt ham i hende, og han skrev  så en begeistret artikkel om den.
 • "Daily Mail" (engelsk avis) anmelder "Troens makt" slik: "Den er i sandhet en meget vakker fortælling, og England er ikke det første Land, hvortil den er bleven omplantet. Den er bleven prisbelønnet af det franske Akademi, og det er en Ære, som er tilstaaet faa Bøger av fremmede Forfattere.".
 • Svend Leopold (dansk forfatter) skriver om "Vort Rige": "Siden Gjengangere er der ikke skrevet strengere og alvorligere Digtning i Norden. - Johan Bojer fortsetter den mægtige litterære Linje - Søren Kierkegaard - Henrik Ibsen".
 • Einar Døhl (norsk redaktør) i brev til Bojer: "I de litterære kåseriene mine i bygd og by denne gangen ("Årets nye bøker") har jeg hatt den glede, ikke minst å hefte meg med din novellesamling. "Pukkelen" tok meg sterkest, den grep mange rundt i landsdelen, jeg har lest den fra mange talestoler."
 • Anders Hovden (norsk prest/forfatter) i brev til Bojer: "Eg sit med taaror i augo, eg hev nett lese "Den siste viking" for andre gongen! Takk for den store hugnad eg hev havt og for den tid du hev gjort herleg for meg med denne boki, Eg er din ven for livet, og kann aldri meir verta vond paa deg. Dette er hjartelag, berre eit godt menneskje kann skriva soleis".
 • Johan Falkberget (norsk forfatter) i brev til Bojer 1936: "Jeg har alltid syntes at du er en stor dikter, større enn noen av din årsklasse, du raker opp i verden, ditt navn flyr fra verdensdel til verdensdel. Kanskje derfor er du en fremmed nordmann, du kom til dine egne, og de kjenner deg ikke, for å omskrive skriften litt.  Du har klart å stå rak i storm. Hvor mange kan vi vel si det om? En ensom høyreist mann, det har du vært. Du bør gravlegges i Rissa, der flo og fjære skifter to ganger i 24 timer. Det følte jeg så sterkt da jeg for to år siden sto på Fætten"
 • Edvard Drabløs (norsk skuespiller) i brev til Bojer 1952: "Takk for alt du til denne tid har vore for meg - for dine romaner, dine skodespel, din biografi og sist, men ikke minst for "Vår siste erkebiskop" Det må opp på eit norsk teater!"
   
Sist endret 04.12.2015
Fant du det du lette etter?