Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Selvbiografiene "Læregutt" og "Svenn" ble skrevet under siste verdenskrig

"Læregutt"

"I Læregutt står barndommen og de ensomme ungdomsårene lys levende for den fortellende 70-åringen. En ny kilde er løsnet i sinnet - han kan se på sin ungdoms grenseløse drømmer og store mål med en munter selvironi, som gleder."  
(Sitat Thora Vaa)

"Svenn"

"Svenn" forteller at husmannsgutten er blitt berømt ute i verden

- "Å spise kirsebær med de store" er blitt en dagligdags affære.
" Fram imot våren tar min hustru og jeg en tur til Rom. Det er blitt ganske annerledes å komme dit nå enn da vi var nygifte. Den gang var det et svelgende dyp mellom romerne selv og nordboerne her nede, men siden er jo en rekke av romanene mine kommet ut også her, og nå slår romabladene besøket opp som om det skulle være noe.

Sitat fra siste kapittel i "Svenn"
"Så blir du vel ansless når du tar den årvisse turen til heimbygda? - Men det er da du blir en dobbeltperson, gutt det ene øyeblikket og gamling det neste. Landskapet er det samme. De låge fjellene. Den breie fjorden. Og der kommer Lensvika til venstre  på den grønne stripen under Vestfjellene. Og til høyre Stadsbygda, en vennlig bygd med låge åser og rødmalte gårder. - Og endelig svinger dampen inn bukta, hvor du så titt lå med færingen og fisket. Reinsgrenda sender røyk til værs i de små heimene, godset peker til værs med de samme kvite tårnene - har du vært her før?  I grunnen hadde du verken slekt eller heim her, og likevel, landskapet ser på deg og byr deg velkommen, og det tar på å risle så varmt gjennom kropp og sinn
- Minnes du?
Dette landskapet var både foreldre og heim, og det er ikke blitt eldre. Randi sover på kirkegården, men sjøen, åsene, bygda lever som før. - Velkommen, sier alt du får øye på."
 

Sist endret 06.10.2016
Fant du det du lette etter?