Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Bojer den rause

Rein kirke

Da Johan blev konfirmert fulgte mor Randi han til kirka på Rein.
"I dag kan æ itj sett attme dæ i kjerka. - Kofer itj det, spør'n Johan. - Nei, for æ e et simpelt menneske, æ e husmannskone og husmenner ska sitt bakerst i kjerka. Fremat sitt gårdeieran, så kjem leilendingan, og bakerst sitt husmenn. - Æ kan da sitt bakerst æ å mor, sei'n Johan. - Nei, du e ingen husmannsgut du, og da e du itj et simpelt menneske."

På heimveien gråter mor Randi for at kirka på Rein skal rives (revet i 1888).  Johan trøster og sier  "det kan da snart bli bygd ny kirke på Rein". -" Å nei Johan, det e ingen som har peng te det", sier  Randi." ( sitat: John Aaslund)
 "... De fleste søkte nok preken og salme, men noen hadde helt andre ærend. En måtte til kirke i dag for å tinge skomaker, en annen for å betale skyld, en tredje for å tinge lottekar til Lofoten. Det var som regel fullt hus der inne, men fullt var det også på kirkegården. Der kunne det foregå tuskhandel, den ene solgte ljåer, en annen visper og en tredje drev klokkebytte.  Rundt kirkegårdsgjerdet sto hundrevis av hester, som knegget eller tok på å sloss, og mellom dem gikk en kall i grått vadmel og så og strauk på hver især, han holdt regnskap med alder og stamtavle for alle hester i bygda, og her fant han de fleste av dem. Det var nå hans grunn for å gå til kirke i dag.  ( Bojer: "Min barndoms kirke" Årbok for Nidaros bispedømme1952)

  Den gamle kirken på Rein ble revet i 1888,da ny hovedkirke på Føll sto ferdig.
.... Det gikk 46 år da kirkegården på Rein lå øde og forfalt mer år for år. ....

Drømmen om ny kirke på Rein ble til virkelighet i 1932


Bojer hadde etter hvert tjent så mange penger på sitt forfatterskap at han ville koste bygging av ny kirke på Rein som gave til folket i Reinsgrenda.

Rein kirke ble innviet 24. august 1932.
      
Avisene over hele landet hadde store oppslag om Bojers enestående gave til heimbygda. Tre tusen mennesker var samlet i og utenfor kirken denne dagen.
 

Båten "Den siste viking"

I 1929 bidro Bojer sterkt økonomisk til bygging av båten "Den siste viking", etter modell av åfjordsbåtene. Båten var 51 fot lang og ble bygget av Johannes Sæther fra Leksvikstranda til en pris av 2.500 kroner. Byggingen var et spleiselag mellom Bojer og ungdomslagene på Stadsbygd og Rissa.

>> Se mer på hjemmesiden til Museet Kystens arv

 

Sist endret 07.12.2015
Fant du det du lette etter?